Uz petogodišnjicu postojanja
0

VIDEO / Pet najgledanijih video snimaka na YouTubeu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Portal YouTube je domenu registrovao prije tek pet godina. Danas je najpopularniji online video portal putem kojeg korisnici mogu pogledati više od milijardu video zapisa.

Ljudi koji žele vidjeti neke najnovije video snimke, ili pak neke stare reklame, spotove, najbolje sportske podvige, ili bilo šta drugo, obično te snimke traže na YouTubeu.

Za ovaj video portal se može reći da je danas postao sastavni dio svakodnevnog ljudskog života. Svoju domenu je registrovao 14. februara 2005. godine, iako je sa zvaničnim radom počeo u decembru te godine.

I pored toga što je u to vrijeme bilo i drugih online video servisa, YouTube je ipak pronašao svoje mjesto, izdigao se iznad svih i postao vodeći. To najviše može zahvaliti činjenici što je još na samom početku omogućavao jednostavno dodavanje videa, te korisnicima kreirao jednostavna rješenja kojima video zapise na jednostavan način prenose i na druge stranice.

Portal YouTube je također pružio mogućnost brojnim, nepoznatim umjetnicima, da dosegnu svjetsku slavu, odnosno pojedincima da putem video zapisa pokažu svijetu neke svoje sposobnosti.

Trenutno je na video portalu YouTube najgledaniji video klip "Charlie bit my finger" kojeg je pogledalo čak više od 160 miliona korisnika. Na drugom mjestu je "Evolution of Dance" koji je pogledan 137 miliona puta, te muzički video Miley Cirus "Seven Things". Top pet najgledanijih video zapisa na YouTubeu

  1. "Charlie bit my finger - again!" (Više od 160 miliona pregleda)

  2. "Evolution of Dance" (Više od 137 miliona pregleda)

3. Miley Cyrus "7 Things" (Više od 110 miliona pregleda)

  1. "Hahaha - Small daring boy" (Više od 107 miliona pregleda)

  2. Jeff Dunham - "Achmed the Dead Terrorist" (Više od 106 miliona pregleda)