Tehnologija
0

Pakistanski superheroj Burka osvetnica osvaja svijet

Klix.ba
Pakistan je dobio novog animiranog superheroja. Burka osvetnica bori se protiv zlikovaca maskirana u crnu burku, a njen tvorac je za AFP izjavio da će se ovaj crtani film emitovati u 60 zemalja svijeta.

Avanture blage učiteljice koja ima tajne supermoći i bori se protiv lokalnih gangstera koji žele zatvoriti njenu školu ,prošlog su mjeseca preplavile pakistanske TV programe.

Dječija akcijska komedija dešava se u zemlji na čijem sjeverozapadu talibani sprečavaju hiljade djevojaka da se školuju i napadaju aktiviste koji zagovaraju obrazovanje.

Burku osvetnicu kreirao je pop pjevač Haroon Rashid, a publika je oduševljena.

"Prijem je fenomenalan, premašio je naša očekivanja", kazao je Rashid. "Snimili smo ovu malu animiranu TV seriju za Pakistan, ali izgleda da cijeli svijet želi gledati Burku osvetnicu.

Serija je prevedena na 18 jezika, uključujući engleski i francuski, a govori o problemima edukacije djevojaka u konzervativnoj zemlji. Ovaj problem izašao je na vidjelo u oktobru prošle godine, kada je hicem u glavu ranjena Malala Jusufzai, aktivistica za prava djevojčica.

"Malala je superheroj u stvarnom svijetu zbog njene hrabrosti. Napad na nju desio se dok smo pripremali prve epizode Burke osvetnice. Svi smo bili šokirani jer smo radili na istoj priči o djevojci koja se suprotstavlja zlikovcima jer pokušavaju zatvoriti njenu školu", ispričao je autor.

"Prije toga nisam znao za Malalu. Kao da je život imitirao ono što mi snimamo i to u vrijeme samog snimanja", dodao je Rashid.

U Pakistanu svako drugo dijete i skoro tri četvrtine djevojčica ne idu u osnovnu školu.