Tehnologija
2

Ovako je izgledala prva web-stranica osnivača Facebooka

Klix.ba
Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka i trenutno jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, je kao 15-godišnjak napravio web-stranicu Angelfire.com.

Već 1999. godine Zuckerberg je planirao stranicu koja će povezivati ljude u mrežu. Njeno ime tada je bilo "The Web". U dijelu "O meni" može se pronaći ime Slim Shady, iza kojeg prije 14 godina krio Zuckerberg, jer je bio veliki fan Eminema.

"Živim u gradiću u blizini New Yorka. Imam 15 godina i upravo sam završio prvi razred srednje škole. Na ovoj stranici pokušavam promovisati svoj novi program The Vader fader", napisao je, između ostalog, Zuckerberg na svojoj, najvjerovatnije, prvoj internetskoj stranici.

"Mreža je trenutno veoma mala. Nadam se da će uskoro biti veća. Ova stranica traži vaše učešće. Ukoliko se već nalazite na The Webu, onda je to jer se neko drugi povezao sa vama, a vi sada možete povezati još dvije osobe koje želite. Da bi stranica radila, morate mi poslati e-mail sa vašim imenom i prezimenom, kao i imenima dviju osoba sa kojima želite biti povezani", napisao je Zuckerberg u pojašnjenju za svoje tadašnje korisnike.

Da je Mark Zuckerberg stvarno osnivač ove stranice može se zaključiti po e-mailu na dnu stranice koji pripada Markovom ocu Edwardu, piše Motherboard.