Tehnologija
0

Opasnosti Interneta za djecu

Sarajevo-x.com
Prijatelji iz razreda 13-godišnjeg Ryana Halligana iz Vermonta mjesecima su širili glasine po chat sobama na Internetu o Ryanovoj seksualnoj orijentaciji. Priče o njegovoj homoseksualnoj preferenciji ubrzo su postale glavna tema razgovora. Nekoliko mjeseci kasnije, Ryan si je oduzeo život jer nije bio u stanju da se nosi sa glasinama.

Ovo je jedan u mnoštvu ekstremnih primjera o posljedicama maltretiranja putem Interneta. Portal NewScientist.com navodi podatak da je broj djece korisnika Interneta iz godine u godinu sve veći, a shodno tomu rastu maltretiranja, prozivanja, prijeteći e-mailovi i objavljivanje privatnih fotografija i video zapisa koji ugrožavaju mentalno zdravlje djece u razvoju koja koriste Internet.

Studija rađena u centru "Pew Internet & American Life Project“ pokazala je da je jedna trećina tinejdžera koja koristi Internet barem jedanput bila žrtva maltretiranja, tračeva i prijetećih poruka.

Istraživanja o uzrocima i načinima suzbijanja ovakvog ponašanja još uvijek su u početnoj fazi, ali postalo je jasno da online komunikacija ohrabruje ljude da djeluju agresivnije i motiviše ih na radnje koje u realnom životu ne bi bili u stanju izvršiti.

Zbog prirode Interneta kao medija, kojem veliki broj ljudi ima pristup, istraživači vjeruju da su posljedice maltretiranja za žrtvu mnogo teže jer laži koje se putem Interneta šire o njoj dospijevaju do mnogo većeg broja konzumenata.

"Morate zamislite da se radi o maltretiranju kakvo poznajemo na školskim dvorištima koje se sada ipak nalazi na višem nivou“, kazao je za NewScientist.com Justin Patchin, kriminolog sa Univerziteta Wisconsin.

Stručnjaci preporučuju vladama da razmisle o uvođenju određenih sankcija za djecu korisnike Interneta. Do tada savjetuju roditeljima da ograniče i kotrolišu pristup cyberspaceu za svoju djecu.