Tehnologija
0

Odgođeno predstavljanje Googleovog Nexusa 5 i Androida 4.4 KitKat

Klix.ba
Kompanija Google je odgodila predstavljanje svog smartphonea Nexus 5 i operativnog sistema Androdi 4.4 KitKat za jedan mjesec.

Očekuje se da će Google svoj smartphone i novi OS predstaviti u novembru umjesto 28. oktobra kako je ranije planirano. Ranije su se pojavile medijske spekulacije ali i nagovještaji na oficijelnom Twitter profilu KitKat-a da će oba proizvoda biti predstavljena 28. oktobra. Google je nedavno greškom objavio cijenu za Nexus 5 na svom Play Storeu, što je dalo vjerodostojnost informaciji da će se predstavljanje zaista obaviti u oktobru.

Međutim, došlo je do odgode, a razlog je predstavljanje zaobljenog LG-jevog smartphonea G Flex, koji navodno koristi najnoviji Android. Odgađanje predstavljanja G Flexa je vjerovatno uzrok odgađanja Androida. No, zasad nema zvaničnih informacija, kako iz LG-ja, tako ni iz Googlea.

Kompanija LG je za Google napravila Nexus 5, smartphone kodnog imena Hammerhead, koji ima 2,3GHz quad-core procesor, Adreno 330 grafički procesor, 5-inčni ekran rezolucije 1920x1080 piksela, stražnju kameru od 13 MP i 2GB RAM-a.

Android KitKat ima potpuno novi dizajn i korisnički interfejs, a podržavat će i bežični NFC sistem plaćanja. Korisnici bi mogli dobiti i SMS funkciju za aplikaciju Google Hangouts.

Postoje spekulacije i da će Google predstaviti tablet kompjuter Nexus 10 uz Nexus 5 i OS Android KitKat. Ovaj je tablet navodno proizveo Asus umjesto Samsunga, a dobio je full HD ekran.