Lov na šifre putem e-maila
0

Novi virus koji napada korisnike Facebooka

Sarajevo-x.com
Internetom se širi novi virus koji napada korisnike Facebooka. Naime, hakeri šalju e-mail u kojem se navodi kako morate ponovo unijeti vašu šifru za korisnički račun, te na taj način dolaze do šifri za Facebook, ali i do ostalih povjerljivih podataka, prenosi AP.

U e-mailu se navodi kako je korisnik Facebooka zatražio resetovanje šifre, te da je za ponovno pristupanje Facebooku neophodno skinuti dodatak koji se nalazi u tom e-mailu.

No, kada korisnik otvori dodatak automatski skida i nekoliko zaraženih softvera među kojima je i program za krađu šifri, navodi se u saopštenju koje je izdala kompanija McAfee.

Korisnici Facebooka su već dugo vremena na meti hakera. Ovoga puta hakeri koriste e-mail kako bi raširili virus.

Portparol kompanije Facebook istakao je kako oni trenutno nisu u mogućnosti da daju komentar u vezi ovih dešavanja, ali su istakli kako je kompanija na svom profilu izdala upozorenje svim korisnicima Facebooka.

McAfee procjenjuje da su hakeri od utorka poslali preko deset miliona mailova diljem Evrope, Amerike i Azije.

Dave Marcus, direktor kompanije McAee, je izrazio zabrinutost da bi hakeri mogli zaista zaraziti nekoliko miliona računara.

"Facebook ima 400 miliona korisnika i ako hakeri uspiju da barem 10 posto ljudi otvori taj e-mail i dodatak u njemu bit će najmanje 40 miliona zaraženih računara“, kazao je Marcus

U naslovu e-maila kojeg hakeri šalju uglavnom je navedeno "Facebook password reset confirmation customer support".