Stiže ove godine
45

Notepad za Windows 11 konačno dobija funkciju provjere pravopisa

D. B.
Microsoft je odlučio napokon donijeti funkciju provjere pravopisa u svoju aplikaciju Notepad za operativni sistem Windows 11.

Testeri mogu pristupiti novoj podršci za pravopis u Notepadu, koja će nešto kasnije ove godine biti dostupna i ostalim korisnicima Windowsa 11.

Provjera pravopisa u Notepadu radi kao i u Microsoft Wordu ili Microsoft Edge browseru. Pogrešno napisane riječi se automatski podvlače crvenom bojom, a greške je moguće ispraviti desnim klikom nakon kojeg će se pojaviti prijedlozi. Microsoft je čak dodao i automatsko ispravljanje, tako da se greške ispravljaju dok korisnik piše. Funkcija u Notepadu podržava brojne jezike, a moguće je zanemariti riječi u dokumentima i dodavati ih u rječnik.

"Ova funkcija je po defaultu omogućena za neke tipove fajlova, no isključena je za fajlove evidencije i druge tipove fajlova koji su obično povezani s kodiranjem. Ova postavka se može uključiti ili isključiti globalno ili za određene tipove fajlova u podešavanjima aplikacije Notepad ili privremeno za aktuelni fajl u kontekstualnom meniju", izjavio je Dave Grochecki glavni menadžer proizvoda za Windows Inbox Apps.

Provjera pravopisa u Notepadu je najnoviji dodatak u dugom nizu poboljšavanja ove aplikacije. Microsoft je u decembru najavio da će dodati broj karaktera u Notepad ubrzo nakon što je već dodao novu opciju automatskog spremanja koja omogućava zatvaranje aplikacije bez upita za spremanje svaki put. Microsoft je također dodao tamni mod rada, tabove, Copilot AI integraciju pa čak i virtuelni fidget spinner.