Nakon niza nadogradnji
0

Nintendovi retro kontroleri se mogu koristiti za iPhone, Apple TV i Mac

D. B.
Najnovije nadogradnje za iOS iPad OS, tvOS i macOS su donijele podršku za modernizovane retro kontrolere.

Tokom događaja WWDC održanog ranije ove godine je Apple najavio niz gaming poboljšanja koja dolaze s iOS-om 16, a ona uključuju podršku za Nintendove Joy-Con i Pro kontrolere. Sada je moguće koristiti Nintendove modernizovane retro kontrolere u kombinaciji s iPhoneom, iPadom, Mac kompjuterom pa čak i Apple TV-om. Developer Steven Troughton-Smith je otkrio da iOS 16.1 i tvOS 16.1 podržavaju Nintendove Switch kontrolere dizajnirane u stilu SNES-a, a to jezapravo moderna verzija njihovih klasičnih prethodnika koja ima bežičnu konekciju i USB-C port za punjenje.

[TWITTER]1584684763042189312[/TWITTER]

Troughton-Smit je rekao da vjeruje kako Appleove platforme sada također podržavaju N64 i NES kontrolere za Switch. Provedeni su i testovi koji su potvrdili da SNES kontroleri funkcioništu s iPad OS-om 16.1 i macOS Venturom. Pored toga, u testu je uspješno korišten moderni N64 kontroler s Appleovim uređajima. Kontroleri se pojavljuju u Bluetooth podešavanjima ka su modu uparivanja baš kao i drugi uređaji.

Apple App Stoer ne podržava emulatore video igara, tako da je i dalje pokrenuti konzolu Switch za igranje igara namijenjenih konzoli. Kontroleri se mogu koristiti za Apple Arcade i druge podržane naslove u App Storeu.