Uz određena pravila
8

Apple će omogućiti popravljanje iPhonea korištenjem polovnih dijelova

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Apple je među kompanijama koje mnogo govore o održivosti, no ipak bi htjela da ljudi svake godine kupe novi model. Ipak, sada širi svoj self-repair program popravljanja mobitela.

Kupci i servisi će uskoro moći iskoristiti originalne polovne Appleove dijelove da poprave uređaje umjesto da moraju naručiti potpuno nove komponente. Apple tvrdi da će polovni dijelovi "sada imati koristi od pune funkcionalnosti i sigurnosti koje pruža originalna fabrička kalibracija, baš kao i novi originalni Appleovi dijelovi".

Inicijativa počinje ove jeseni s iPhoneom 15 i novijim modelima, piše Washington Post. Oni koji imaju iPhone s razvijenim ekranom, ali i isti model s netaknutnim ekranom, moći će promijeniti panel bez problema. Trenutno, ako se u jedan iPhone ugradi polovan ekran drugog iPhonea, određene funkcije kao što su True Tone ili automatsko podešavanje svjetline možda neće raditi. Unaprijeđeni self-repair program bi trebao riješiti te probleme.

Program će pokrivati dijelove kao što su baterije, kamere i eventualno Face ID senzori. Pored toga, kupci i servisi neće morati Appleu ustupiti serijski broj uređaja kada budu naručivali većinu dijelova iz Self Service Repari Storea, no ipak će biti obavezni da to učine prije zamjene logičke ploče.

Korisnici već mogu vidjeti da li je njihov iPhone popravljan ili ne, a ako jeste, vidjet će i koji su dijelovi zamijenjeni. Počevši od ove jeseni, oni koji pristupe sekciji Parts and Service History putem podešavanja na svom iPhoneu, moći će vidjeti da li je zamijenjeni dio bio nov ili polovan.

Apple će koristiti proces "parts pairing" direktno na mobitelu kako bi otkrio da li je zamjenska komponenta originalna. To je navodno potrebno kako bi se očuvali "privatnost i sigurnost iPhonea".

U tu svrhu će Apple koristiti svoju Activation Lock funkciju da pokuša odvratiti ljude od korištenja dijelova ukradenih iPhonea za popravke. Ako uređaj koji se popravlja otkrije da se koristi zamjenski dio s ukradenog iPhonea gdje su Activation Lock ili Lost Mode bili akvitni, Apple će onemogućiti kalibraciju za tu komponentu, tako da ona neće raditi kako treba.

S druge strane, ova promjena bi ljudima mogla olakšati popravku pokvarenog iPhonea ili eventualno drugog Appleovog proizvoda ako imaju rezervni uređaj s potrebnim dijelovima. Servisi često imaju dijelove drugih uređaja koje će moći koristiti. Međutim, ovo bi se moglo shvatiti kao da Apple pokušava ostvariti veću kontrolu nad procesom popravke korištenjem uparivanja te potencijalno izbacivanjem dijelova treće strane s tržišta.

Potpredsjednik Applea za hardverski inženjering John Ternus je rekao za Post da iako kompanija podržava korištenje dijelova trećih strana u popravkama (sve dok je vlasnik uređaja svjestan toga), ona ipak ne zna kako ih pravilno kalibrirati kao vlastite komponente.

Međutim, Apple će možda morati stupiti u kontakt s proizvođačima rezervnih dijelova te smisliti kako to uraditi. Nacrt zakona o pravu na popravku, koji je guvernerka Oregona Tina Kotek potpisala kao zakon prošlog mjeseca, zabranjuje praksu uparivanja dijelova. Ideja je spriječiti proizvođače uređaja da koriste taj proces kako bi spriječili potrošače i servisere da koriste komponente trećih strana za popravku uređaja. Zakon će se odnositi na uređaje proizvedene nakon 1. januara 2025. godine.

Vezani članci