Održana prezentacija
8

Neuralink je blizu testiranja na ljudima: Musk pokazao kako majmun telepatski koristi tastaturu

D. B.
Suosnivač kompanije Neuralink, Elon Musk, pokazao je snimak majmuna koji telepatski koristi tastaturu zahvaljujući moždanom implantatu.

Tokom događaja je zapravo prikazano nekoliko majmuna s tehnologijom moždanih implantata kompanije Neuralink, koji su uspijevali obaviti niz različitih zadataka. Majmun nazvan Sake je telepatskim korištenjem tastature napisao da želi hranu.

Međutim, trea imati na umu da Sake nije zapravo pisao riječi na engleskom jeziku, nego da je pomijerao kursor virtuelnom tastaturom kako bi kliknuo na označene tipke i spelovao rečenicu "can I please have snacks", nakon čega je dobio hranu.

"Ovdje vidite Sakea, jednog od naših majmuna, kako koristi tastaturu. Ovo je telepatsko tipkanje. Da budemo jasni, on zapravo ne koristi tastaturu nego umom pomiče kursor na označeni taster. Tehnički, on ne može zapravo spelovati, tako da ne želim preuveličavati ovu stvar jer je to sljedeća verzija", rekao je Musk.

On je kazao da će kompanija Neuralink biti spremna ugraditi implantat u ljudski mozak u narednih šest mjeseci. Također, istakao je da će u budućnosti i sam dobiti Neuralinkom implantat.

Musk i njegov tim su već predali većinu dokumentacije potrebne za kliničke testove na ljudima Administraciji za hranu i lijekove, koja je zadužena za medicinske uređaje u SAD-u. Prethodno je američki vizionar rekao da se nada da će testovi na ljudima početi 2020., potom 2022. godine, a sada je to očigledno odgođeno za 2023. godinu.

Cilj Neuralinka je da razvije uređaj koji se može implantirati u mozak i koristiti za kontrolu kompjutera putem moždane aktivnosti. Još 2019. godine je Musk otkrio da kompanija testira uređaje na majmunima. Godinu dana kasnije su implantate dobile svinje, a prošle godine je Neuralink objavio video koji prikazuje kako majmun igra igru Pong koristeći mozak.

Ove godine su majmuni tipkali rečenice među kojima je i "welcome to show and tell", a implantat je korišten za fokusiranje na označene riječi i slova. Jedan od klipova prikazuje kako se majmuni treniraju za punjenje uređaja tako što sjede ispod bežičnog punjača.

Tokom Muskove prezentacije su prikazane i svinje na pokretnoj traci, a ovaj eksperiment kompaniji pomaže da proučava kako se nositi s problemima kretanja kod ljudi.

Nauralinkovi uređaji su veoma mali i fleksibilni. Korištenjem robotskog sistema je moguće ugraditi 64 implantata u mozak za 14 minuta. Suosnivač kompanije DJ Seo je tokom prezentacije koristio lutku kako bi demonstrirao cijeli proces.

Događaj je predstavljao uglavnom tehničku prezentaciju uređaja, pojašnjenje načina razvoja sistema, izazova s kojim se tim suočio te predstavljanje dosadašnjih uspjeha.

Kompanija je razvijala tretmane koji bi mogli pomoljšati ili vratiti vid ili vratiti sposobnost kretanja paraliziranim ljudima. S druge strane, kompanija ima ambiciju da se implantat može nadograđivati.

"Prilično sam siguran da ne želite iPhone 1 u svojoj glavi kada je dostupan iPhone 14", završio je Musk.