Nova opcija Googlea
0

Ne znate koji e-mail prvi pročitati? Gmail će vam pomoći

Sarajevo-x.com
Samo nekoliko dana nakon što je Google omogućio telefonske pozive preko svog servisa Gmaila, stigla je najava za novu opciju. Naime, uskoro će korisnici Gmaila dobiti opciju Priority inbox zahvaljujući kojoj će moći lakše upravljati e-mailovima koji im pristižu.

Mnogi korisnici Gmaila dnevno dobijaju nekoliko desetina, pa čak i stotina e-mailova, a mnoge od njih ne stignu pročitati, te nerijetko propuste neku važnu obavijest. Upravo zbog toga čelni ljudi Googlea su odlučili uvesti novu opciju koja će e-mailove redati po važnosti.

Internetski gigant je razvio složeni skup algoritama koji analiziraju ponašanje korisnika Gmaila, ključne riječi i osobe s kojima se najviše dopisuju, te na osnovu toga određuju i važnost e-maila. Naime, svaki korisnik Gmaila, koji uključi opciju Priority inbox e-mailove će dobivati u tri odvojene kategorije, a oni najvažniji će se nalaziti u samom vrhu.

E-mailovi označeni zvjezdicom, odnosno pošta koju korisnik smatra važnom i koja mu još treba nalazit će se ispod važnih e-malova, a zatim će se redati one manje važne poruke.

Također, cijeli algoritam je potpuno prilagodljiv korisnicima, te će oni sami moći označavati e-mailove koje smatraju važnim, a kasnije će ih Gmail i prepoznavati kao takve.

"Prority inbox je nešto poput ličnog asistenta koji pomaže da se usredotočite samo na važne poruke", kazao je Doug Aberdeen, viši softverski inžinjer Googlea, objašnjavajući novu opciju na zvaničnom blogu internetskog giganta.

Aberdeen je dodao i to da je Gmail uvijek bio dobar kada je riječ o filtriranju bezvrijedne pošte, te da su takve poruke uvijek završavale u spamu, no danas ima mnogo poruka koje ljudima pristižu u inbox i ne mogu se klasificirati kao bezvrijedne, ali nisu ni toliko važne, međutim nerijetko baš zbog njih korisnik ne vidi poruke koje bi trebao vidjeti.

Opcija Priority inbox bit će dostupna svim korisnicima Gmaila u narednih nekoliko sedmica, a nalazit će se odmah iznad Inboxa. Svaki korisnik će biti obavješten ne samo o broju ukpupno nepročitanih poruka nego i o broju nepročitanih, a važnih e-mailova.

Vezani članci