Tehnologija
92

Nastavak sajma Computex na Tajvanu u znaku tehnologije za visoku učinkovitost uštede energije

Piše: Ermin Čeliković
(Foto: Ermin Čeliković)
Treći dan boravka na Tajvanu reporter portala Klix.ba imao je priliku obići kompanije i institute posvećene inovacijama i sistemskom razvijanju novih proizvoda i tehnologija, posebno one sa visokom učinkovitosti u uštedi energije.

Posjetili smo globalnu korporaciju MiTAC koja danas upošljava više od 80.000 radnika na pet kontinenata, a pokrivaju različita polja industrije, od prehrane, preko hemije, do tehnologije. Najvažniji segment poslovanja su serverske platforme, storage sistemi i data centri. Neki od korisnika njihovih usluga su Oracle, Google i Yahoo.

Naš reporter je imao priliku pogledati zgradu u kojoj se proizvode i sklapaju data centri koji imaju za cilj skladištenje ogromne količine podataka.

Zajedno sa predstavnicima jedine kompanije iz Bosne i Hercegovine koja je prisutna na Tajvanu kompanije IMEL i predstavnicima evropskih kompanija imali smo priliku posjetiti Ministarstvo nauke i tehnologije Tajvana, gdje smo bili u prilici pogledati prezentaciju o energetskoj efikasnosti i njenoj budućnosti.

Tom prilikom, delegacija Ministarstva izrazila je zadovoljstvo posjetom, posebno delegacije iz Bosne i Hercegovine, te izrazila želju za mogućom saradnjom sa kompanijama i institucijama iz naše zemlje i okruženja.

U nastavku posjete predstavnici kompanija su posjetili Delta Holding, specijalizovan za inteligentna Cloud rješenja sistema upravljanja zelenom energijom za kuće, fabrike, tvornice i škole.

Radi se o vodećem svjetskom istraživaču ključnih tehnologija za uštede energije, proizvodnje inovativnih proizvoda u industriji automatizacije i robotike, automatizacije uređaja koji se koriste u prehrambenoj, tekstilnoj, metalnoj i hemijskoj industriji.

S ciljem da se smanji globalno zagrijavanje i osiguraju održiva budućnost čovječanstva, bolje vrijednosti i performanse, Delta kontinuirano poboljšava svoje inžinjerske sposobnosti te se zalaže za razvoj inovativnih tehnologija i rješenja za bolje sutra.

Domaćini su za kraj dana priredili malo iznenađenje i goste odveli u panoramsko razgledanje glavnog grada Tajvana Taipeija, sa željama da ovu vrlo zanimljivu i tehnološki naprednu zemlju posjete ponovo jednog dana.