Vrijednost 9 milijardi dolara
0
NASA izrađuje najmoćniji teleskop na svijetu
Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa 1990. godine 500 miliona dolara i jest bilo otprilike kao danasnjih 9 milijardi haha
Izraelski ministar finansija Juval Štajnic: Izrael vjeruje da će Iran u roku od dvije do tri godine posjedovati i interkontinentalne rakete koje će moći da gađaju vanzemaljce
KO JE OVO NAPISAO RUKE MU SE OSUŠILE NASE ZNAČI (National Aeronautics and Space Administration) A NE ORGANIZACIJA ZA SVEMIRSKE PROGRAME, KAO DA SU MARSOVCI OVO PISALI
Stvarno sramota. Cuj Hubble moze doprijeti i do milion i po kilometara udaljenosti od planete Zemlje??? Pa Hubble je promatrao zvijezde i galaksije udaljene milionima svjetlosnih godina od Zemlje a vi preveli njegovo \"dopiranje\" (cuj ti samo ovog astronomskog izraza) na milion i pol km od zemlje. Ko vam pise ove tekstove glup je ko tocak!
Pa Hubble je kostao AFAICR 4 milijarde, ako ce ovaj biti 100 puta bolji, onda 8 milijardi nije nista... Pa 8 milijardi dolara kosta 10tak dana finansiranja rata u Iraku i Afganistanu!
jagomir ?
Eh \"Vendeta\", termin \"dobar\" baš kao i termin \"loš\" ... te dvije riječi ja izbjegavam da koristim. Radije koristim riječ \"interes\" ... hoću reći, svako od nas ima interese ... ali pitanje je dal su nam interesi različiti ili podudarni ... šta misliš ?
@Mrav3 Dobar?
Banalizovano rečeno: Umjesto jedne jedine promatračke jedinice od recimo 400 četvornih metara efektivne površine, izgraditi dvije međusobno udaljene jedinice od kojih svaka ima po 200 četvornih metara efektivne površine, ili čak četiri međusobno udaljene jedinice od kojih bi svaka imala po 100 četvornih metara efektivne površine ... ukupna primljena količina energije bi principijelno ostala ista, ali bi se znatno uvećala moć razdvajanja (sposobnost razlikovanja udaljenih objekata koje nije moguće uočiti sa samo jednim jedinim instrumentom).
Prisjetimo se: princip \"antenna array\" zasniva se na tome da je sa aspekta razdvojne moći, povoljnije izgraditi nekoliko manjih međusobno sinhronizovanih telskopa, nego samo jedan jedini veliki. Ali, osim finansijske konstrukcije, može se postaviti i pitanje izvodljivosti u otvorenom svemiru.
Možda bi se mogla postići eventualno veća moć razdvajanja ako bi se izgradio sinhronizovani sistem od dva ili čak četiri teleskopa ... ekvivalentno onome što iz radioastronomije poznajemo kao \"antenna array\" ... ali, opet, kakva bi bila finansijska konstrukcija ?
Milion i po kilometara? :O I zar nije Kepler teleskop bolji od Hubble-a? Iako Hubble ima vece ogledala , Kepler ima puno vece polje vidljivosti...
o glupog članka ne zna čovjek odakle bi krenuo da ga razvali bolje ostavit.... saiks je sam sebi najveći neprijatelj
e sta li je ovaj mislio kad je napisao milion i po kilometara... nije kvalifikacija pisati za ovu temu to sto neko voli SF. valja makar ponesto i znati.
Ćuna ko po somuna.
pocnite vec jednom da mislite sta pisete i prestanite pisati gluposti kao ...skoro milion i po kilometara... itd