Tehnologija
0

Napravljen prvi leteći bicikl na svijetu

Klix.ba
Prvi leteći bicikl na svijetu, Paravelo, je kombinacija tradicionalnog sklopivog bicikla i prikolice sa snažnim propelerom koji ovu letjelicu može dovesti i do visine iznad 1.200 metara.

Paravelo je djelo britanskog izumiteljskog dvojca, koji obećavaju "kraj saobraćajnim kaznama, kaznama za parkiranje i dobru dozu avanture". Yanish Read, jedan od tvoraca Paravela, već je radio na stvaranju neobičnih bicikala i autor je bicikla Hornster, čija je sirena glasnija od mlaznog aviona Concorde.

"Ukoliko ste željni avantura, ali nemate dovoljno prostora ili novca za helikopter, onda je Paravelo prava stvar za vas", kaže Read i dodaje kako se letjelica može rastaviti i unijeti u ured, stan ili javni prijevoz. Paravelo može da uzleti sa bilo koje otvorene površine, a dostiže brzinu od 25 km/h na cesti i 40 km/h u zraku.

"Braća Wright su nekada bili mehaničari koji su radili na biciklima te tako postoji snažna veza između biciklizma i letenja, što je obuhvaćeno u Paravelu", kaže John Foden, drugi tvorac letećeg bicikla.

Međutim, postoji veliki broj ograničenja leta u urbanim sredinama. Što znači da se korištenje ovakve letjelice za svakodnevni prijevoz nećemoći ostvariti u skorijoj budućnosti. Također, ne može se letjeti bez adekvatne obuke i dozvole.

Read navodi kako je tokom sedmice najbolje Paravelo voziti kao najobičniji bicikl, a petkom naveče dodati prikolicu, otići izvan grada i uzletjeti. U prikolicu može stati sve što vam je potrebno za kampovanje tokom vikenda.

Nažalost, Paravelo je još uvijek u ranoj fazi svoje proizvodnje, ali se može proizvesti po narudžbi. Dugoročni plan je proizvesti čitav niz letećih bicikala koji neće koštati više od desetak hiljada eura.