Tehnologija
12

Napad na iPhone: Pixel želi oteti Appleove mušterije, a ni Samsung nije najsretniji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Google je u utorak predstavio svoj smartphone Pixel i njegovu veću verziju Pixel XL, prve uređaje koje u potpunosti potpisuje spomenuta američka kompanija. Prve reakcije ukazuju na to da Google zapravo kreće u napad na Apple i njegov iPhone 7.

Google je odlučio koristiti uređaje poput Pixela kako bi što bolje iskoristio potencijal vlastitog softvera – operativnog sistema Android. Od svog osnivanja sličnu strategiju ima i kompanija Apple, a Microsoft je pokušao sličnu stvar proizvodnjom uređaja Surface.

Pixel je zamijenio Googleov brend Nexus koji postoji od 2010. godine i koji je kreiran u partnerstvu sa kompanijom LG. Pored filozofije, Google se iPhoneu 7 primakao i kroz visoku cijenu uređaja, čime postaje jasno kojoj je klasi stanovništva Pixel namijenjen. Naime, najjeftinija verzija uređaja koštat će 579 eura.

Pojedini stručnjaci smatraju da će novi pametni telefon zakomplikovati odnose Googlea i Samsunga koji na svojim uređajima koristi Googleov Android.

"Odnos dviju kompanija je uvijek bio komplikovan, a sada će biti još gori", rekao je analitičar Jan Dawson koji dodaje da problem predstavlja i Pixelov VR uređaj, čime Google napada značajno tržište Samsunga.

Navodno, Pixelova kamera trebala bi biti najbolja na tržištu. Također, Pixel se može pohvaliti odličnim softverom koji je prati, što se može shvatiti kao izazivanje iPhoneove kamere koju je Apple predstavio kao najveći skok između iPhonea 6 i iPhonea 7.

U reklami za Pixel, Google vješto i komično predstavlja i 3,5-milimetarski utor koji se nalazi na vrhu uređaja, isti onaj utor koji je Apple odlučio odstraniti. Također, Pixel je ponosno najavio softver namijenjen isključivo prebacivanju podataka sa iPhonea.