Japanski majstor
11

Najtanji automatski kronografski sat na svijetu redizajnirao samouki arhitekt

DP
Foto: Printscreen: Youtube/ Bulgari
Foto: Printscreen: Youtube/ Bulgari
Japanski arhitekt Tadao Ando u saradnji s kompanijom Bvlgari redizajnirao je njihov Octo finissimo sat koji ko[ta nekoliko desetina hiljada dolara i koji je predstavljen kao najtanji automatski kronograf na svijetu.

Sat Bvlgari Octo finissimo predstavljen je 2017. godine u svom elegantnom i modernističkom obliku. U najnovijoj verziji, poznati japanski arhitekt Tadao Ando dizajnirao je jednostavnu geometriju s kružnim motivima, a inspiraciju je pronašao u koncentričnim krugovima iz japanskih zen vrtova.

Krugovi polaze od kazaljke koja pokazuje sekunde i prenose se kao valovi preko cijelog sata, s nevjerojatnim vizualnim efektom, navodi Designboom.

Sat ima narukvicu od titanija, a na zadnjoj strani je ultra tanki automatski mehanizam s platinastim mikro-rotorom koji je vidljiv kroz poklopac na kojem se nalazi Andov potpis.

Serija satova koju potpisuje Tadao Ando ograničena je na samo 200 komada, a dostupni su na japanskoj stranici Bvlgari i ko[ta1.980.000 JPY, što je oko 18.266 dolara.

Tadao Ando je međunarodno priznati arhitekt i dobitnik važnih nagrada, a dizajnirao je mnoge poznate projekte širom svijeta, uključujući Crkvu svjetla u Osaki, proširenje muzeja i istraživačkog instituta Clark Art Institute u Massachusettsu, kao i kazalište Poly Grand u Šangaju.

Zanimljiva je činjenica da je Tadao Ando samouki arhitekt, koji se isprva profesionalno bavio boksom, a kasnije se zainteresirao za arhitekturu, koja je postala njegova strast.

Ovaj samouki arhitekt aktivno je uključen i u projekte socijalnog doprinosa koji se najčešće bave obnovom prirodnog okruženja i obnovom nakon katastrofa.

Ando u svom radu često kombinira velike prostore betonskih zidova s drvenim ili kamenim podovima i velikim prozorima. Imao je samostalne izložbe u Muzeju moderne umjetnosti MOMA 1991. godine, u centru Pompidou 1993. godine, a predavao je kao gostujući profesor na sveučilištima Yale i Harvard. Ando je također profesor emeritus na sveučilištu u Tokiju od 2003. godine.