Tehnologija
0

MySpace otvara svoja vrata drugim programerima

Sarajevo-x.com
Chris DeWolfe i Rupert Murdoch, Foto: Reuters
Chris DeWolfe i Rupert Murdoch, Foto: Reuters
Popularna internet stranica za socijalno umrežavanje MySpace odlučila je dozvoliti trećim licima razvoj aplikacija za istu. Ovim potezom MySpace se opasno približio svom rivalu Facebooku koji je, nakon privlačenja drugim programera, ostvario značaj napredak i postao portal koji nudi usluge objavljivanja video i audio sadržaja te fotografija.

Odluku o otvaranju vrata vanjskim programerima na MySpaceu u srijedu su, na konferenciji Web 2.0 u San Francisku, saopćili Rupert Murdoch i Chris DeWolfe, izvršni direktor i jedan od osnivača ove stranice. 2005. godine Murdochova kompanija News Corp je kupila MySpace za vrtoglavih 580 miliona dolara.

Prema najnovijim podacima Nielsen Net Ratingsa MySpace se može pohvaliti sa više od 188 miliona registrovanih korisnika, a njih 78,6 miliona su aktivni korisnici. Facebook koristi oko 47 miliona internet korisnika širom svijeta, a aktivnih korisnika ima 28,1 milion.

"Nadali smo se da će MySpace biti uspješan, ali nikada nismo mogli ni zamisliti da će postići ovoliki uspjeh", izjavio je Murdoch.

"Ideja je da u narednih nekoliko mjeseci omogućimo vanjskim programerima integraciju njihovih aplikacija na MySpace, i tako odgovorimo na izazov koji je postavio Facebook", objasnio je Chris DeWolfe u intervjuu za Reuters.

Prema najnovijem izvještaju na Facebooku je već sada aktivirano više od 6.000 aplikacija.