Usvojen novi zakon
26

Montana u potpunosti zabranila TikTok

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američka savezna država Montana donijela je zakon kojim potpuno zabranjuje TikTok, popularnu platformu za dijeljenje videa.

TikTok je u vlasništvu kineske tehnološke firme ByteDance, koja je osudila odluku vlasti Montane tvrdeći da zabrana krši ustavna prava američkih građana.

Uprkos tome, guverner Greg Gianforte je potpisao zakon u srijedu te je kasnije na Twitteru poručio da će "zaštititi stanovnike Montane, njihove lične i privatne podatke od kineske Komunističke partije". Zabrana stupa na snagu 1. januara 2024. godine, no moglo bi biti žalbi TikToka i grupa za građanske slobode.

Zakon SB419 je prošlog mjeseca prošao kroz zakonodavno tijelo Montane prošlog mjeseca uz snažnu podršku republikanaca, koji su insistirali da TikTok predstavlja prijetnju za privatnost i nacionalnu sigurnost SAD-a s obzirom na to da je u vlasništvu ByteDancea, kompanije sa sjedištem u Pekingu. Zakon zabranjuje TikToku da posluje u Montani, a trgovinama mobilnih aplikacija je zabranjeno da hostuju aplikaciju. U suprotnom je zaprijećena kazna do 10.000 dolara po danu kršenja zakona.

TikTok se već oglasio i najavio borbu protiv novog zakona, kao i borbu u svrhu odbrane prava korisnika unutar i izvan Montane.

Također, platforma je i ranije isticala da su sve njene operacije sada bazirane u SAD-u te je demantovala navode da prosljeđuje podatke kineskoj vladi, što je potvrdio i Peking.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i organizacije iz industrije također su osudile zabranu.

Montana je prva država koja je u potpunosti zabranila TikTok, dok je platforma na udaru restrikcija u najmanje 25 drugih američkih država i federalne vlade koja je zabranila upotrebu aplikacije na službenim uređajima.