Upozorenje eksperata
0

Mobiteli i laptopi mogu izazvati "elektronsku oluju" i srušiti avion

Sarajevo-x.com
Povećan broj elektronskih uređaja koje putnici nose sa sobom može izazvati avionsku nesreću, tvrde eksperti.

Uprkos upozorenjima kojim posada aviona traži od putnika da isključe mobitele, laptope i druge elektronske uređaje, mnogi od njih ignorišu ovaj zahtjev.

Većina elektronskih uređaja emituje signale koji se sastoje od elektromagnetnih valova, a koji se mogu pomiješati sa elektronskim sistemom aviona.

Inženjer Bill Strauss, koji istražuje upotrebu elektronskih uređaja u avionima, cijelokupnu je situaciju opisao "zabrinjavajućom".

"Avion je dizajniran po posebnim specifikacijama. Ne postoje česte provjere njegovog stanja. Problem stvaraju i mobilni telefoni koji ispadaju putnicima ili ih oni zloupotrebljavaju, baterije koje su snažnije nego je to potrebno, kao i elektronika u avionu koja je podložnija smetnjama jer nije dovoljno dobro zaštićena. Sve ovo predstavlja jednu savršenu elektronsku oluju koja vrlo lako može dovesti do pada aviona", rekao je Strauss za "New York Times".

Smetnje uzrokovane mobilnim telefonom su mogući uzrok pada čartera koji je pao u Christchurchu na Novom Zelandu, piše "Telegraph".

U završnom izvještaju novozelandske Komisije za nesreće u zračnom prometu se navodi da je "pilotov mobitel izazvao pogrešne podatke na sistemu navigacije".

Mnoge druge službe su ustanovile da elektronske smetnje uzrokovane mobitelima mogu dovesti do toga da uređaji u avionu pokazuju pogrešne podatke.