Opasna i smrtonosna "igračka"
0

VIDEO / Mali policijski helikopter u borbi protiv kriminalaca

Sarajevo-x.com
Američki policajci su dobili novo oružje za borbu protiv kriminala. Radi se o malom helikopteru na daljinsko upravljanje, koji može ispaljivati metke poput onih za pumparicu, kao i projektile.

Helikopter Shadowhawk je dug do dva metra i težak 22 kg. Očekuje se da će ova robotska letjelica biti od velike koristi policajcima koji žele održati red na američkim ulicama.

Diskretnost ovog helikoptera i njegova maksimalna brzina od 112 km/h mu omogućavaju da prati osumnjičenike i pruža podršku patrolama na tlu gdje pravi helikopteri ne mogu prići.

Helikopter može u zraku ostati dva i po sata bez pauze, a bez problema se nosi i sa vjetrovima brzine do 46 km/h. Ima mogućnost snimanja videozapisa, koji emituje uživo u svim uslovima.

Za dizajniranje Shadowhawka je bilo potrebno tri godine, a proizvela ga je kompanija Vanguard Defense.

Osim standardne opreme, kupci mogu naručiti i termalne kamere, laserske nišane, raketne bacače i oruže koje ispaljuje metke za pumparicu.

Pomenuta kompanija je u aprilu dobila višemilionski ugovor od kompanije koja se bavi eksploatacijom plina i nafte, kako bi se pomoću helikoptera borila sa piratima na istoku Afrike, objavioje Daily Mail.