Primjena u medicini
33

LCD displej koji se može ugraditi u kontaktne leće

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Gentu u Belgiji su razvili inovativni sferni LCD displej, koji se može postaviti u kontaktne leće. Ovo otkriće bi moglo imati veliku primjenu u poljima medicine i kozmetike.

Za razliku od običnog displeja za kontaktne leće baziranog na LED tehnologiji, koji su ograničeni na mali broj piksela, inovativna LCD tehnologija dozvoljava korištenje cjelokupne površine displeja. Adaptiranjem procesa stvaranja obrazaca u provodnom sloju, ova tehnologija dozvoljava korištenje velikog broja piksela i veličina. To znači da će se kontaktne leće između ostalog moći koristiti i kao adaptivne sunčane naočale.

Prvi napravljeni prototipi mogu prikazivati samo osnovne obrasce. Naučnici se nadaju da će u budućnosti stvoriti potpuno autonomne elektronske kontaktne leće sa vlastitim displejima. Ove nove leće bi mogle biti korištene u medicinske svrhe, kao što je kontrola količine svjetlosti koja se propušta kroz mrežnjaču u slučaju oštećenja oka, ili u kozmetičke svrhe za mijenjanje boje očiju.

"U normalnim slučajevima fleksibilni displeji koji koriste ćelije tekućeg kristala se ne dizajniraju tako da mogu preuzeti neki drugi oblik, a posebno ne sferni. Zbog toga je najveći izazov bio stvoriti veoma tanku, sfernu i zakrivljenu površinu sa aktivnim slojevima koji mogu podnijeti procese ekstremnog oblikovanja", rekao je Jelle de Smet, vođa istraživanja.

Ipak, naučnici moraju riješiti još mnogo problema vezanih za ovu tehnologiju prije nego postane dostupna široj javnosti.