Otkriće britanskih naučnika
0

Laserom protiv somalijskih pirata

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su razvili laser koji je vrlo efikasan protiv meta koje se kreću na udaljenosti od 1,6 km.

Kompanija "BAE Systems" je proizvela laser koji nije smrtonosan, ali je ipak efikasan protiv pirata u Somaliji, čiji su napadi i otmice komercijalnih i privatnih plovila sve učestaliji.

Laser djeluje snopom zelene svjetlosti koja onemogućava pirate da odaberu ispravan kurs i nišane svojim oružjem.

Uređaj funkcioniše i noću i danju, a trenutno se testira u Worcestershireu, javlja "Daily Mail".

"Laser koristimo kao vještačko sunce kako bi svoj brod zaštitili od pirata. Kako se snaga lasera povećava, tako njegova zelena svjetlost sve više dominira vidnim poljem", rekao je glasnogovornik kompanije "BAE Systems" Roy Clarke.

Laser funkcioniše tako što emituje koncentrisanu zelenu svijetlost koja uzrokuje privremenu zaslijepljenost. Rezultat toga je potpuna dezorjentacija pirata koji nisu u stanju naći i ukrcati se se na brod, niti ga nanišaniti svojim oružjem. Laser je razvijen u kombinaciji sa radarom visoke frekvencije koji može otkriti male čamce, a kojima obično plove somalijski pirati. Nakon što radar otkrije čamac, laser se automatski usmjerava na njega.

Čamac koji se približava brodu se nakratko upozori laserom, a ako priđe bliže, snaga lasera se povećava kako bi se pirati efektivno onesposobili.