Veza sa skrivenim kamerama
0

Korisnici iPhonea mogu gledati fotografije životinja u divljini

Sarajevo-x.com
Korisnici iPhonea sada mogu uživati u još jednoj interesantnoj aplikaciji. Naime, imat će mogućnost vidjeti fotografije divljih životinja koje uživo snimaju skrivene kamere.

Aplikacija je nazvana Instant WILD. Razvilo ju je Zoološko društvo iz Londona (ZSL). Cilj je otkriti nove životinjske vrste uz pomoć ljudi koji koriste ovu aplikaciju. Aplikacija je povezana sa kamerama osjetljivim na pokret koje su sakrivene u šumama, na izvorima i ravnicama u Keniji, Šri Lanki i Mongoliji.

Kamere se aktiviraju kada životinje prođu pored njih, a fotografije se istog trenutka šalju korisnicima iPhonea. Time se omogućava uvid u način života divljih i veoma rijetkih vrsta u njihovim prirodnim staništima.

Zvaničnici ZSL-a se nadaju da će korisnici iPhonea postati "građani-istraživači" te da će se javiti ukoliko uoče neku potencijalnu novu vrstu životinje.

Naučnicima je potrebno nekoliko dana da bi sortirali i pregledali sve fotografije koje načine skrivene kamere. Uz pomoć korisnika iPhonea će ovaj proces biti dosta brži.

Aplikacija će dati uvid i u eventualno povećanje ili smanjenje broja životinja ugroženih vrsta, objavio je Daily Mail.

"Vidjeti krdo slonova na drugoj strani svijeta je zaista privilegija. Sada svoje iskustvo možemo podijeliti sa svima. Pomoću aplikacije stvaramo veliki istraživački tim. Aplikacija Instant WILD je revolucija u praćenju nekih od najrjeđih vrsta životinja na planeti", rekao je direktor ZSL-a profesor Jonathan Baillie.

Vezani članci