Tranzitni sistem
12

Kompanija Boring završila iskopavanje tunela ispod Los Angelesa

D. B.
Kompanija Boring, koja je u vlasništvu američkog biznismena Elona Muska, završila je proces iskopavanja drugog od dva tunela namijenjena za podzemni tranzitni sistem.

Boring je od Las Vegas Convention Centera prošle godine dobio ugovor da napravi sistem tunela dug 1,6 kilometara, a troškovi iznose 52,5 miliona dolara. Svi radovi će biti okončani u januaru 2021. godine, a ovo će biti prvi korak Boringa u komercijalni tranzit.

Projekt zvanično nazvan Convention Center Loop će prevoziti ljude ispod pomenutog centra i to Teslinim autnomnim električnim vozilima. Dizajniran je da u jednom satu može transportovati više od 4.000 ljudi tako da će 15-minutni hod biti zamijenjen dvominutnom vožnjom.

Buduća proširenja će povezivati Strip, Međunarodni aerodrom McCarran i Las Vegas Stadium.

Sada kada su dva tunela završena, kompanija će početi rad na nadzemnim stanicama za putnika na obje strane tunela, a postojat će i treća podzemna stanica u sredini kruga.

Sistem bi trebao biti funkcionalan do početka Consumer Electronics Showa (CES) u januaru naredne godine te će posjetiteljima olakšati jer su u prošlosti gubili sate hodajući centrom, piše Engadget.