Japanci ponovo iznenađuju
0

Kolutanjem očima pojačajte zvuk

Sarajevo-x.com
Mogao bi to biti najneprimjetniji uređaj čije su slušalice povezane sa čipovima i senzorima koji omogućavaju upravljanje prenosnim muzičkim playerom samim kolutanjem očima.

Na demonstraciji novog tehnološkog dostignuća japanske NTT DoCoMo mobilne kompanije, istraživač Hiroyuki Manabe nosio je ogromne slušalice kako bi pokazao način na koji senzori uočavaju kretnje i kakve su reakcije ove sprave na pomjeranje očnih mišića.

Grafički prikaz na monitoru dočarao je nagle promjene koje se dešavaju kad god se njegove oči pomaknu. Na ovaj način je mogao pojačati muzički player i to tako što je kolutao očima, a premotavanje pjesme moguće je naglim dvostrukim "bacanjem pogleda" nadesno.

Također, nove tehnologije će omogućiti kamerama mobilnih telefona da čitaju bar kodove kako bi prikupili informacije o proizvodu i da "skidaju" muziku samim pogledom na kod.

"Radimo na mobitelima budućnosti," kaže Masaaki Fukumoto iz NTT-a.

Daily Mail prenosi kako u ovoj kompaniji vjeruju da će ono na čemu trenutno rade jednog dana biti prilagođeno mobilnim uređajima. Inžinjer Fukumoto pokazao je jednu od takvih spravica - mobitel u obliku prstena, veličine ping-pong loptice.

Kada će i hoće li se ovi proizvodi ikada naći u prodaji, još uvijek nije poznato.