Traže se prijedlozi
12

Kinezi planiraju da robot gradi ljudsko stanište na Mjesecu

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) aktivno radi na unapređenju tehnoloških mogućnosti svoje Chang'e 8 misije, a kako bi postigla ovaj cilj, u potrazi je za partnerima među različitim istraživačkim institutima i kompanijama u namjeri da se razviju vrhunski instrumenti.

Misija Chang'e 8 će biti lansirana 2028. godine, a uključivat će slanje landera, rovera i operativnog multi-task robota na Mjesec. Očekuje se da će broj naučnih instrumenata za obavljanje opsežnih opservacija i prikupljanje ključnih podataka o lunarnoj površini iznositi ukupno 14. Sve ovo će biti od koristi za buduća istraživanja.

"Prilika za saradnju je otvorena za međunarodnu zajednicu i međunarodni partneri su dobrodošli kada je riječ o projektima vezanih za misiju CE-8", saopćila je CNSA.

Agencija trenutno prihvata prijedloge za razvoj devet instrumenata, kao i prijave za dizajniranje i razvoj robota teškog 100 kilograma sa sposobnošću "hvatanja, nošenja i postavljanja predmeta,, kao i za korištenje lopate te nošenje lunarnog tla".

Robot bi koristio bateriju za napajanje te bi premještao instrumente i različite komponente iz svemirskih letjelica na lunarnu površinu. Osim toga, mora posjedovati sposobnost da pažljivo sastavlja objekte na lunarnoj površini, kao i da se kreće minimalnom brzinom od 400 metara na sat.

Očekuje se da će robot skupljati lunarne stijene i stavljati ih u uređaj visoke tehnologije, koji je dio rovera. Na ovaj način će se omogućiti analiza hemijskog sastava stijene i njena starost, što će pružiti uvid u geološku evoluciju Mjeseca.

Uz pomoć robota će se procjenjivati dodatne tehnologije vezane za mogući dugoročni boravak ljudi na Mjesecu.

Testiranje robotske tehnologije je ključno za uspostavljanje Međunarodne lunarne istraživačke stanice na južnom polu Mjeseca u budućnosti. Kina predvodi u izgradnji ove stanice, a podršku će pružati nekoliko stranih partnera uključujući Rusiju.

CNSA u planovima ima različite instrumente koji će prikupljati podatke o lunarnoj geologiji te proučavati Zemljinu magnetosferu s površine Mjeseca. Također, cilj je koristiti i testirati tehnologije za istraživanje i ekstrakciju lunarnih resursa. Namjera je koristiti Sunčevu energiju za "topljenje" lunarnog tla i njegovo pretvaranje u funkcionalne dijelove. Ova tehnologija bi se vjerovatno koristila za pravljenje cigli od lunarne prašine, kao i za izgradnju struktura na Mjesecu koje bi mogle štititi buduće istraživače od intenzivne radijacije izvan lunarnih staništa ili čak za uspostavljanje baznih kampova.

Roboti bi se koristili za gradnju većih struktura uz pomoć cigli.

Drugi instrument će prikupljati informacije o temperaturi tla te će procjenjivati karakteristike proizvedenih komponenti. Ostali planirani instrumenti uključuju seizmometar i više senzora za otkrivanje lunarnih potresa.

Prijedlozi se moraju predati do 10. marta uz detalje o tehničkoj izvodljivosti, budžetu i procijenjenom vremenskom roku za razvoj instrumenata.

Misija Chang'e 8 predstavlja ambiciozne napore Kine u istraživanju Mjeseca i uspostavljanju održive lunarne istraživačke infrastrukture, a istovremeno promoviše međunarodnu saradnju u svrhu napretka lunarne nauke i tehnologije.