Tehnologija
8

Kako napraviti savršenu selfie fotografiju

Klix.ba
Nova vrsta aplikacija za uređivanje fotografija bilježi sve veću popularnost. Sve veći broj ljudi traži što lakši i brži način da urede svoju selfie fotografiju i izgledaju savršeno na društvenim mrežama.

Besplatna aplikacija Perfect365 naziva se i "potpunom preobrazbom jednim dodirom", a omogućava korisnicima različite opcije uređivanja svog izgleda. Opcija prirodnog izgleda izravnava kožu, briše pore i prekriva mrlje na koži, a tu su i opcije uređivanja šminke pomoću različitih filtera. Čak 80 posto korisnika bira opciju prirodnog izgleda.

Tehnologija retuširanja digitalnih fotografija odavno je ljudima dostupna putem skupih softverskih paketa. Zbog toga su besplatne aplikacije za uređivanje fotografija na smartphoneima postale pravi hit, a koristi ih sve više ljudi.

Društvene mreže bi trebale prikazivati spontane isječke iz života neke osobe, ali se veliki broj korisnika koristi različitim tehnologijama popravljanja svog izgleda na fotografijama. Naravno, rijetko ko će priznati da to radi.

Bezbrojne selfie fotografije se svakodnevno objavljuju na mrežama poput Twittera i Instagrama, ali samo nekolicina korisnika koristi hashtagove poput #Perfect365 i priznaju kako koriste takve aplikacije.

Pored Perfect365, postoji čitav niz aplikacija poput Pixtra i FaceTunea, koje korisnicima omogućavaju čak i da urede strukturu svojih kostiju.

Ovakve aplikacije najviše koriste mlade žene. Blizu 70 posto korisnika FaceTunea čine žene, a dvije trećine korisnika Perfect365 su osobe mlađe od 24 godine.