Mjesto za 100.000 servera
15

VIDEO / Kako izgleda Facebookov informatički centar u Forest Cityju

Klix.ba
Svaki put kada posjetite Facebook i svaki put kada sa prijateljima podijelite neku fotografiju, sve informacije, od šifre koju upišete pa do fotografije koju objavite, završavaju u građevini dugoj 400 metara, površine blizu 100.000 kvadratnih metara, u Forest Cityju u Sjevernoj Karolini.

Jednostavno rečeno, informatički centri pokreću internet. U njima se pohranjuju informacije, oni pokreću programe i odgovaraju na vaša pitanja.

Facebookov centar se nalazi u Forest Cityju. Gdje god da se nalazite u svijetu, kada posjetite Facebook, vaše ime i vaša šifra će proći kroz niz servera. Drugi niz servera će otvoriti vašu profilnu stranicu. Ukoliko objavite fotografiju i ona će završiti u centru u Forest Cityju, samo u drugoj prostoriji. Sve fotografije ikada objavljene na Facebooku se nalaze u ovom centru.

Ovdje je smješteno više od 100.000 servera. Svaki od njih ima dovoljnu moć da pokreće jedan ured. Centar koristi količinu energije koja je dovoljna za potrebe hiljadu domova. Ukoliko nestane električne energije, Facebook se može osloniti na 14 ogromnih generatora.

Razlozi zbog kojih je Facebook svoj centar smjestio u Forest City su niska cijena električne energije i pomoć koju dobijaju od Sjeverne Karoline i okruga Rutherford. Facebook trenutno gradi još jedan centar na istoj lokaciji. Uz milijardu korisnika, Facebooku je potreban prostor za dalji rast.