Švedska
0

Jedan autobus umjesto 50 automobila

Sarajevo-x.com
Švedska reklamna agencija 'Acne' odlučila se sagraditi ogromni autobus sastavljen od čak 50 automobila kako bi ukazali na činjenicu da se korištenjem autobusa može smanjiti emisija karbondioksida.

Na najvećem švedskom aerodromu postavljena je gigantska instalacija, koja je uzrokovala ogromnu gužvu u saobraćaju zbog toga što su se automobili zaustavljali kako bi pogledali autobus sastavljen od 50 automobila.

Jedini razlog postavljanja ove instalacije bio je utjecati na svijest ljudi, kako bi počeli koristiti autobuse umjesto privatnih automobila i time doprinijeti smanjenju emisije CO2.

Gigantski autobus izazvao je veliku pažnju javnosti, te su nekoliko dana, koliko je instalacija i bila postavljena mediji neprestano 'brujili' o tome. Ova informacija se našla u udarnim vijestima švedskih medija, a prenijeli su je brojni svjetski mediji.

Također, na jednoj stranici je uveden brojač automobila koji prođu cestom pored koje je postavljena instalacija, te su rezultati koji pokazuju da se korištenjem autobusa umjesto privatnih automobila smanjuje zagađenost bili i više nego očigledni.