Zatražene velike izmjene
0

Iranska komisija: Facebook mora da poveća zaštitu korisnika

SRNA
Irska komisija za zaštitu informacija zatražila je da društvena mreža Facebook uvede velike izmjene radi zaštite privatnosti svojih korisnika.

Među zahtjevima su jasnije opisani uslovi korištenja mreže i mogućnost da korisnici imaju veću kontrolu nad podacima koji se koriste na Facebooku, prenio je BBC.

Ovi zaključci su značajni zato što je Facebookovo odjeljenje u Irskoj od 2010. godine odgovorno za sve podatke koji dolaze izvan SAD i Kanade.

Facebook ima šest mjeseci da uvede izmjene, a irski komesar Billy Hawks objaviće u julu sljedeće godine rezultate analize napretka.

Facebook je pozitivno reagovao na zaključke i saopštio da izvještaj pokazuje da ova društvena mreža "poštuje evropske principe o zaštiti informacija i poštuje irski zakon".

"Naravno, u izvještaju se ukazuje na neke oblasti koje možemo da unaprijedimo i postignemo najbolju praksu", dodaje se u saopćenju.

Irska komisija zatražila je da Facebook jasno opiše na koji način se informacije koje korisnici ostavljaju dalje koriste na ovoj mreži, uključujući njihovo predočavanje trećoj strani.
Takođe je zatražena veća transparentnost i kontrola nad korištenjem ličnih podataka u svrhe reklamiranja.