Novi alat za korisnike
16

Instagram dodao muziku carouselima fotografija

D. B.
Instagram je dodao mogućnost kombinovanja muzike s carouselima fotografija, tako da sada korisnici mogu dodatno urediti i prilagoditi svoj sadržaj.

Nova funkcija je zvanično uvedena u četvrtak navečer, a prva ju je iskoristila pjevačica Olivia Rodrigo za promovisanje novog singla "Bad idea right?" s njenog nadolazećeg albuma "Guts". Korisnici sada mogu izabrati pjesme koje će pratiti carousele fotografija te na taj način iskoristiti moć muzike da izraze svoja osjećanja i raspoloženje.

Ova nova funkcija zvuči poznato jer već postoji na TikToku. Aplikacija je omogućila korisnicima da dodaju muziku na carousele fotografija otkako je prvi put uvela slideshow mod u septembru prošle godine. U to vrijeme je izgledalo kao da TikTok u rijetkom slučaju oponaša Instagram, no sada se čini da je Instagram inspirisan adaptacijom funkcija koje je već imala ova društvena mreža.

Muzika u carouselima nije jedina nova funkcija koju je Instagram uveo. Više saradnika sada može raditi zajedno na jednoj objavi ili reelu, a korisnici mogu pozvati do tri osobe da daju svoj doprinos.

Post ili reel će onda biti objavljen na profilima svih saradnika i prikazati se njihovoj publici te će se prikazivati objedinjeni lajkovi, pregledi i komentari.