Pomoć za kupce
9

IKEA-ina aplikacija "briše" postojeći namještaj i mijenja ga novim

D. B.
Švedska kompanija IKEA ponudila je novu praktičnu pomoć svojim kupcima.

IKEA već nudi mogućnost kupcima da putem AR tehnologije pogledaju kako bi novi namještaj mogao izgledati u njihovom domu, a sada je tu nova AI aplikacija za uređaje s iOS-om, koja predstavlja veliki korak naprijed. RIječ je o aplikaciji IKEA Kreativ, koja skenira prostoriju pomoću LiDAR-a i pravi kompletnu 3D repliku, a potom korisniku omogućava da izbriše/ukloni postojeći namještaj i umjesto njega "isproba" nove IKEA-ine kauče, krevete, stolove i slično. Na taj način se kupcima daje bolji uvid u izgled namještaja u njihovom domu.

Skeniranje se obavlja pomoću Kreativ Scene Scannera, koji koristi LiDAR ukoliko ga iPhone posjeduje. Također, funkcioniše i s modelima iPhonea te iPada koji nemaju LiDAR, ali uz njega je moguće dobiti "dodatne prostorne detalje".

Oni koji nemaju LiDAR trebaju uploadovati niz fotografija prostorije koje se automatski obrađuju i sklapaju u interaktivnu repliku prostora širokog ugla s preciznim dimenzijama i perspetkivom. Nakon toga slijedi brisanje/uklanjanje postojećeg namještaja te pozicioniranje novog iz IKEA-e. Na taj način se mogu brzo isprobati alternative te obaviti kompletan dizajn prostorije. Sve ideje se mogu pohraniti ili podijeliti s drugima. Naravno, aplikacija omogućava dodavanje željenih proizvoda u korpu.

Onima kojima je potrebna inspiracija IKEA preporučuje 50 novih 3D izložbenih prostora koji omogućavaju virtuelno pregledanje kataloga i isprobavanje proizvoda u 3D okruženju, kao i brzu promjenu, pomijeranje, rotiranje, slaganje i vješanje IKEA-inih proizvoda.

Pomenuta aplikacija je novi high-tech potez švedske kompanije koja ulazi i u svijet metaverzuma.