Nova mjera zaštite
2

Igrači Fortnitea mogu slati audiozapise prilikom prijavljivanja zlostavljanja u igri

D. B.
Kompanija Epic je uvela novi alat za dokumentovanje toksičnog ponašanja u popularnoj igri Fortnite.

Igrači sada imaju pristup "glasovnom prijavljivanju", koje kontinuirano snima glasovne razgovore u petominutnim segmentima, kako bi ih igrači po potrebi mogli priložiti kao dokaz moderatorima kada prijavljuju zlostavljanje. Za sve igrače mlađe od 18 godina ova funkcija će biti automatski uključena.

Što se tiče igrača starijih do 18 godina, oni će imati više kontrole nad novom funkcijom. U glavnim podešavanjima igre mogu odabrati "Always On" opciju, koja će se odnositi na svaki kanal u kojem se nalazi, a tu je i opcija "Off When Possible", koja onemogućava snimanje u Party Channels kanalima s prijateljima dok god je to jednako u podešavanjima svih učesnika.

Iz Epica kažu da će se audiozapisi pohranjivati lokalno na uređaju korisnika sve dok se ne prilože kao dokaz. U tom slučaju korisnici moraju biti brzi, jer svaki novi snimak automatski briše prethodni. To znači da je moguće prijaviti samo posljednjih pet minuta audiozapisa.

Pod normalnim okolnostima se audiozapisi automatski brišu nakon 14 dana ili nakon što korisnik poduzme tu aktivnost. Ako se optuženi igrač požali na odluku u tom vremenu, snimak bi se mogao sačuvati dodatnih 14 dana. Međutim, Epic će zadržati snimak koliko god to bude potrebno i ako ga zakon bude obavezivao na to.

Sličan potez su ranije povukli Activision, Microsoft i Sony u borbi protiv štetnog ponašanja na internetu. Xbox je ove godine uveo sistem za slanje audiozapisa od 60 sekundi uz izvještaje o zlostavljanju u glasovnim chatovima.