Tehnologija
0

Googleov pretraživač najradikalnije transformisan

Sarajevo-x.com
Googleov pretraživač postat će više privatan nego što je to bio slučaj do sada.

U promjeni koja je dobila naziv "najradikalnija transformacija ikada" kompanija je u utorak objavila ažuriranje pod nazivom "Pretraživanje, plus vaš svijet", u okviru kojeg će Google roboti uključiti podatke i iz društvenih mreža prilikom prikazivanja rezultata pretraživanja.

"Pretraživanje je i dosad obuhvatalo zaista širok spektar informacija. No, to nije dovoljno. Trebali bismo također biti u mogućnosti naći vlastite stvari na internetu, ljude koje poznajemo i stvari koje oni dijele s nama, kao i osobe koje ne znamo, ali možda želimo znati. Pretraživanje je puno bolje sa našim svijetom u njemu", poručili su iz kompanije.

Neki, međutim, već ističu da bi "Pretraživanje, plus vaš svijet" moglo prouzročiti neke brige u vezi s privatnosti. Ubuduće će se, naprimjer, ako u Google ukucate pojam "Harry Potter" prikazati i rezultati koji uključuju privatne albume sa fotografijama, a koji su nazvani tim imenom i sl. No, korisnici kojima se to ne sviđa moći će isključiti te lične podatke. Prekidač koji kontrolira lične rezultate trebao bi se pojaviti u gornjem desnom uglu stranice s rezultatima pretraživanja. Novi način pretraživanja počeo je u određenoj mjeri već u utorak, ali u početku možda neće biti vidljiv svima.

Zasad je dostupan samo putem stranice Google.com, za pretraživanja na engleskom jeziku. Novim pretraživanjem će biti obuhvaćene i stvari koje korisnici objavljuju na društvenoj mreži Google +, javio je CNN. Na ovaj način Google + će postići određenu prednost u odnosu na Facebook.