Podrška slijepim osobama
269

Google uvodi virtuelnu Brajevu tastaturu za android uređaje

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tehnološki gigant Google je danas objavio da uvodi Brajevu virtuelnu tastaturu za android uređaje kako bi se time slijepim i slabovidnim osobama omogućilo da pišu poruke na svojim telefonima.

VB piše da je Google u ovom projektu sarađivao s programerima Brajevog pisma, ali i korisnicima kako bi se što bolje i kvalitetnije realizovala ideja. Virtuelnom Brajevom tastaturom, slijepe i slabovidne osobe će moći pisati sadržaj i na društvenim mrežama, SMS i e-mailove.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najmanje 2,2 milijarde ljudi na svijtu je slijepo ili ima oštećen vid. Kako bi se toj populaciji omogućilo lakše korištenje tehnoloških uređaja, Google je prethodno razvio BrailleBack uslugu koja im pruža pristupačnost Androidu, međutim, nedostajala je i tastatura kako bi mogli samostalno komunicirati na takav način.

Brajevu tastaturu će podržavati uređaji s Android 5.0 operativnim sistemom ili novim ažuriranim verzijama, a svi korisnici na Google Play trgovini mogu pronaći Android Accessibility Suite, tačnije, skup aplikacije koje će slabovidnim i slijepim osobama pomoći u korištenju i upravljanju android uređajima.

Brajeva tastatura će podržavati prvi i drugi nivo engleskoj jezika uz mogućnost dodavanja i nekih drugih. Također, postoji i opcija da se ova tastatura isključi, ali isto tako i ponovo uključi kao i sve ostale tastature.

Brajeva tastatura će imati šest standardnih tipki i svaka od njih će predstavljati jednu do šest Brajevih tačaka koje prilikom dodira čine bilo koje slovo ili broj.

Neki od primjera su:

Ako dodirnete tačku 1 onda se upisuje slovo A;

Ako dodirnete tačke 1 i 2 onda se upisuje slovo B;

Ako dodirnete tačke 1 i 4 onda se upisuje slovo C;

Ako dodirnete tačke 1, 4 i 5 onda se upisuje slovo D.

Prijelazom prsta s lijeve strane briše se slovo, a istim potezom s dva prsta riječ.

Prevlačenjem prsta s desne strane pravi se razmak, a prelaskom s dva prsta udesno ili prema gore unosi se novi tekst.