ARCore
1

Google predstavio novi uređaj virtuelne realnosti koji podržava skoro svaki mobitel

Klix.ba
Kompanija Google proizvela je novi uređaj virtuelne realnosti, ARCore, koji je kompatibilan s Android pametnim mobitelima, pa čak i onima koji nemaju posebne specifikacije poput kamera s visokim rezolucijama i senzorima na osjetljivost.

Google odranije ima uređaj virtuelne realnosti koji se zove Tango. Međutim, ovaj uređaj može raditi samo s moćnim mobitelima koji imaju razvijene senzore i specifikacije za podršku virtuelnoj realnosti.

Uz ARCore, Google otvara mogućnost da se više ljudi poveže s VR uređajima. Kako kažu iz kompanije, nadaju se kako će ARCore podržavati oko 100 miliona uređaja.

Također, iz Googlea ističu kako žele potaknuti tehnološke stručnjake da više razvijaju VR aplikacije i sadržaje.

Korisnici će moći uz ARCore kreirati posebni virtuelni svijet uz 3D likove i objekte koje mogu postaviti u realnom prostoru te gledati kroz mobitel. Na ovaj način, sve što kreirate možete postaviti, na primjer, u vaš dnevni boravak. Također, ARCore ima i nekoliko specijalnih efekata kojima možete dočarati vaš virtuelni svijet.

Iako novi Googleov uređaj izgleda poput igrice koja nema veliku svrhu osim da zabavi ljude, iz kompanije ističu kako će se razvojem VR aplikacija u budućnosti pokazati i korisnost VR uređaja.