Odnosi se na Google Play
8

Google izgubio slučaj na sudu protiv Fortnitea u tužbi za monopol

D. B.
Porota američkog suda je ustanovila da je Google nezakonito učinio svoju Google Play online prodavnicu dominantnom nad prodavnicama aplikacija svojih rivala, saopćio je BBC.

Kompanija Epic Games, u čijem je vlasništvu popularna igra Fortnite, tužila je Google 2020. godine zbog monopola nad distribucijom aplikacija i naplatama u aplikaciji.

Stotine miliona ljudi širom svijeta koriste Google Play za instalaciju aplikacija na mobitele s Googleovim operativnim sistemom Android. Kompanija je saopćila da će se žaliti na presudu.

"Android i Google Play pružaju veći izbor i otvorenost od bilo koje druge veće mobilne platforme. Suđenje je pokazalo da se žestoko takmičimo s Appleom i njegovim App Storeom, kao i drugim prodavnicama aplikacija za Android uređaje i gaming konzole. Nastavit ćemo braniti Androidov poslovni model i ostajemo duboko posvećeni našim korisnicima i partnerima u širem Android ekosistemu", izjavio je zvaničnik Googlea Wilson White.

Direktor Epica, Tim Sweeney, zadovoljan je epilogom suđenja.

"Pobjeda nad Googleom! Nakon četiri sedmice detaljnog svjedočenja na sudu, porota je presudila protiv monopola Google Playa po svim tačkama", napisao je Sweeney na društvenoj mreži X.

Advokati dvije kompanije su iznijeli svoje posljednje argumente na suđenju koje je trajalo više od mjesec dana. Slučaj je doveo u pitanje i naknade za transakcije do 30 posto, koje Google nameće developerima aplikacija za Android.

Epic je u tužbi naveo da Google "suzbija inovacije i izbor" kroz "mrežu tajnih, antikonkurentnih sporazuma".

Google je u kontratužbi tražio naknadu štete od Epica zbog navodnog kršenja ugovora za developere.

Tehnološki gigant se suočio s brojnim sličnim monopolskim slučajevima među kojima je i onaj s aplikacijom za upoznavanje pod nazivom Match.

Epic je pokrenuo sličan antimonopolski slučaj protiv Applea 2020. godine, no američki sud je presudio u korist kompanije iz Cupertina 2021. godine.