Ostvarili monopol
6

Google će platiti 700 miliona dolara SAD-u zbog aplikacije koja je instalirana na svim telefonima

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Google je pristao da plati 700 miliona dolara i da omogući veću konkurenciju u svojoj Play prodavnici aplikacija, u skladu sa uslovima postignitog antimonopolskog sporazuma sa SAD-om predatog na federalni sud u ponedjeljak.

U odvojenim pritužbama, Ministarstvo pravde i desetine država optužili su Google 2020. godine da je zloupotrijebio svoju dominaciju u online pretraživanju tako što je navodno štetio konkurenciji kroz ugovore s bežičnim operaterima i proizvođačima pametnih telefona koji su Google Search učinili zadanom ili ekskluzivnom opcijom na proizvodima koje koriste milioni potrošača. Pritužbe su se na kraju objedinile u jedan predmet.

"Danas su javno objavljeni detalji o sporazumu postignutom u septembru sa državnim advokatima", rekao je glasnogovornik Googlea u priopćenju u ponedjeljak.

Iz kompanije su naveli da prema sporazumu Google će uplatiti 630 miliona dolara u fond za poravnanje te novac će biti distribuiran u korist potrošača prema planu koji je odobrio sud. Još 70 miliona dolara bit će uplaćeno u fond koji će koristiti države, a oko 102 miliona potrošača će imati koristi od fonda.

"Svaki kvalifikovani potrošač će dobiti najmanje 2 dolara i primat će dodatne uplate srazmjerno svojoj Google Play potrošnji u periodu između 16. augusta 2016. godine i 30. septembra 2023. godine. Ovaj sporazum se zasniva na izboru i fleksibilnosti Androida, održava snažnu sigurnosnu zaštitu i zadržava sposobnost Googlea da se takmiči s drugim proizvođačima OS-a i ulaže u sistem Androida za korisnike i programere", navodi se u saopćenju Googlea.

Kompanija je dodala da Android i Google Play kontinuirano su se razvijali kako bi pružili veću fleksibilnost i izbor, kao i intenzivnu konkurenciju Applea i trgovina aplikacija širom otvorenog Android sistema, piše CNN.

"To smo pokazali na nedavnom suđenju i razočarani što presuda nije prepoznala izbor i konkurenciju koju naše platforme omogućavaju", navodi se.

Ovaj slučaj je jedan od nekoliko antimonopolskih problema sa kojima se Google suočava. Prošle sedmice, savezna porota je odlučila da je Googleovo tržište aplikacija ilegalni monopol. Presuda je donesena nakon višegodišnje borbe s Epic Gamesom, proizvođačem hit video igre "Fortnite".