Počinju 20. aprila
236

Ford i General Electric planiraju proizvesti 50.000 respiratora za 100 dana

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poznata automobilska kompanija Ford i ogranak Generaln Elctrica (GE) za medicinsku opremu namjeravaju u narednih 100 dana proizvesti 50.000 medicinskih respiratora koji su neophodni u borbi protiv panemije koronavirusa.

CNBC piše da su rukovodioci iz obje kompanije naveli da se očekuje da će na proizvodnji ovih uređaja raditi 500 uposlenih u autoindustriji od 20. aprila u Fordovoj fabrici u Michiganu.

Nakon proizvodnje od 50.000 uređaja, kompanije će biti u mogućnosti proizvoditi 30.000 respiratora mjesečno, ukoliko se ukaže potreba za tim.

Kompanije očekuju da će proizvesti 1.500 respiratora do kraja aprila, 12.000 do kraja maja i 50.000 do 4. jula.

"Ford će pružiti svoje proizvodne kapacitete za brzo ppvećanje proizvodnje, a GE Healthcare će pružiti svoju medicinsku stručnost i licencirati trenutni dizajn respiratora", naveli su iz kompanije Ford.

"Osnovni" respiratori su pogodni za pomoć hitnim slučajevima tokom koronavirusa. Uređaji rade po principu pritiska zraka bez potrebe za strujom.

"Zaista smo uzbuđeni i pozdravljamo Ford koji je tako brzo mobilizirao svoju proizvodnju kako bi se izborili sa svim izazovima s kojima se susrećemo u ovim kriznim trenucima", naveo je Tom Westrick, potpredsjednik i izvršni direktor kvalitete u GE Healthcare.

Koronavirus je i ekonomski pogodio ove dvije kompanije pa je tako za 10 posto smanjena vazduhoplovna jedinica General Electrica u SAD-u što je oko 2.600 zaposlenih. Uz to će otkloniti još 50 posto američkog osoblja koje radi na održavanju, popravci i remontu tokom 90 dana.

Dionice Forda pale su u ponedjeljak za 3,1 posto zaključno sa 5,03 američkih dolara.

Odluka o saradnji ove dvije kompanije na proizvodnji respiratora došla je tri dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump naredio Fordovom suparniku General Motorsu da napravi respiratore pozivajući se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata.

General Motors je na to odgovorio da planira povećati kapacitet proizvodnje od preko 10.000 respiratora za hitne slučajeve mjesečno.

To je dodatno potaklo kompaniju Ford da pmogne u povećanju broja zdravstvenih pomagala tokom pandemije, uključujući respiratore i maske za lice.

SAD je država koja trenutno ima najveći broj zaraženih i riječ je o 164.610 slučajeva, a do sada je umrlo 3.170 osoba.