Novi način prikupljanja prihoda
0

Facebook predstavio "Poklone"

Klix.ba
Facebook je jučer predstavio "Poklone" (Gifts), veliku inicijativu ove kompanije u svijetu slanja poklona i online trgovanja.

Korisnici sada mogu odabrati, poslati i platiti za stvarne poklone unutar društvene mreže. Pokloni su vezani za obilježavanja važnih datuma, kao što su rođendani ili godišnjice.

Ovo je veliki korak za Facebook, koji se upušta u potpuno novi segment online trgovanja i koji ovim putem želi osigurati novi priliv prihoda.

Najvažnije je to da korisnici nisu vezani za kompjutere za slanje i primanje poklona. Cijeli program je dostupan i putem mobilnih telefona, što je od krucijalnog značaja za Facebook, jer više od polovine korisnika Facebooku pristupa putem mobilnih telefona.

Izbor poklona je impresivan. Facebook se udružio sa više od 100 prodavača čije poklone korisnici mogu slati jedni drugima. Među poklonima koji se mogu slati se nalaze hrana i piće, odjeća, igračke pa čak i kućni namještaj. Kada korisnik dobije notifikaciju o primljenom poklonu, prije isporuke poklona može odabrati boju koja mu odgovara.

Facebook na početku planira krenuti polako. Aplikacija je dostupna samo u nekoliko gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, ali planiraju proširiti poslovanje u narednim mjesecima.

Mnogi već odavno očekuju ovaj potez Facebooka, jer su čelnici ove kompanije već davno kupili Karmu, društvenu aplikaciju za slanje poklona, na kojoj je baziran i izgrađen ovaj novi sistem.