Preventivni program
0

Facebook pomaže u sprečavanju samoubistava

Sarajevo-x.com
Facebook je pokrenuo preventivni program za sprečavanje samoubistva i omogućio direktan link za online chat sa savjetnicima i psiholozima, objavljeno je iz kompanije.

"Prijatelji će moći prijaviti zabrinjavajuće ponašanje tako što će moći označiti opciju kojom će neki sadržaj na Facebooku biti okarakterisan kao suicidan. Samoubilački sadržaj je podopcija "štetnog ponašanja".

''Ovo je nastavak nečega na čemu smo dugo radili", rekao je glasnogovornik kompanije Frederic Wolens.

Facebookovo osoblje će onda poslati email osobi, koji će sadržati privatnu online chat opciju sa predstavnicima programa Nacionalne prevencije samoubistva, kao i njihov broj telefona.

Nova opcija daje priliku ljudima koji ne žele obaviti poziv i obratiti se psiholozima da potraže pomoć na ovaj način. Zabrinuti prijatelji koji prijave suicidne sadržaje, dobit će odgovor da se stručnjaci sada brinu o problemu.

Nova opcija pomoći za korisnike koji imaju samoubilačke namjere omogućena je za sada korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Također, bilo kakva interakcija u vezi sa ovom temom je anonimna.

U SAD se svaki dan ubije oko 100 ljudi, a u protekloj godini više od osam miliona Amerikanaca koji su stariji od 18 godina, su pomišljali na samoubistvo.