Tehnologija
7

Facebook će prije uklanjanja postova koji krše odredbe razmatrati javni interes

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon brojnih kritika od novinskih agencija i humanitarnih organizacija, Facebook je napokon odlučio kako će, prije uklanjanja postova koji krše odredbe ove društvene mreže, razmatrati javni interes.

Joel Kaplan i Justin Osofsky, potpredsjednici kompanije Facebook, potpisali su odluku kojom priznaju kako je teško voditi računa o globalnim standardima kompanije, piše Guardian.

"U narednom periodu ćemo dozvoljavati našim korisnicima pristup mnogo većem broju informacija od značaja za javnost, bez obzira na to kršile one naše standarde ili ne. Radit ćemo na tome sa našim partnerima i pronaći najbolji način kako bismo ovo implementirali", stoji u izjavi potpredsjednika.

Njihov cilj je da dozvole da što veći broj fotografija i priča dođe do ljudi koji ne žele da ih vide, ali da taj postupak istovremeno ne predstavlja rizik po sigurnost.

Facebook se odlučio na ovaj potez nakon mnogobrojnih kritika koje su dobili zbog uklanjanja objava bez prethodnog upozorenja, kao i bez dozvole na žalbu.

Kritike traju godinama, ali se situacija posebno rasplamsala nakon što je Facebook prije dva mjeseca uklonio fotografiju iz ratnog Vijetnama na kojoj se vidi gola djevojčica kako bježi nakon napada napalmom.

Sporna fotografija vijetnamske djevojčice
Sporna fotografija vijetnamske djevojčice

Nakon ovog slučaja dogodio se i slučaj uklanjanja fotografije vezane za karcinom dojke. Na fotografiji sa mamografa prikazana je ženska dojka na kojoj je vidljiva bradavica.

Facebook je uklanjao i objave o silovatelju iz Californije, zatvarao profile palestinskih novinara, uklanjao videosnimke sa protesta za očuvanje prirode...