Nakon gotovo 30 godina
19

Evropska raketa Ariane-5 obavila posljednji let

D. B.
Ariane-5, raketa koja je gotovo tri desetljeća omogućavala Evropi pristup svemiru, lansirana je posljednji put.

Raketa Ariane-5 je tokom svoje posljednje misije u svemir ponijela dva telekomunikacijska satelita. Nakon njene duge karijere, mnogi se slažu da je bila uspješna, a u 117 lansiranja je doživjela samo dva neuspjeha.

Međutim, "penzionisanje" ove rakete je Evropu ostavilo u nezgodnoj poziciji jer zamjene još uvijek nema. Raketa sljedeće generacije pod nazivom Ariane-6 još uvijek je u fazi razvoja i testiranja te bi mogla debitovati tek naredne godine.

Također, Evropa se više ne može oslanjati ni na ruske Soyuz rakete, a čak je i manja raketa Vega-C izvan upotrebe zbog zakazivanja tokom leta u decembru prošle godine.

Zbog toga je Evropa prisiljena na korištenje usluga američkih kompanija. Prošle subote je svemirski teleskop Euclid vrijedan 1,4 milijarde eura lansiran pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9 s Floride. Zbog nedostatka evropskih raketa, generalni direktor Evropske svemirske agencije Josef Aschbacher je nedavno rekao da se "Evropa našla u akutnoj krizi s raketama".

Posljednji put je raketa Ariane-5 lansirana s uobučajene lokacije, a to je svemirska luka Kourou u Francuskoj Gvajani. U svemir je ponijela francuski satelit Syracuse 4B i njemačku demonstracijsku svemirsku letjelicu Heinrich Hertz.

Aschbacher je kazao da će Ariane-5 ostati upamćena kao sjajna raketa. "Penzionisana" je jer je postala neodrživa zbog troškova proizvodnje te američke konkurencije. Nova raketa Ariane-6 bi trebala biti najmanje 40 posto jeftinija. Evropa teži ka ponovnom upotrebljavanju raketa, no potrebne tehnologija neće biti dostupne do 2030-tih.

Raketa Ariane-5 je tokom svoje službe u orbitu odnijela više od 230 satelita, odnosno oko 1.000 tona tereta. Među njenim misijama je bio svemirski teleskop James Webb, lovac na komete Rosetta, satelit Envisat, evropski istraživač Jupiterovih mjeseca Juice...