Dok se šire planetom
26

Eumetsat objavio spektakularni show munja na Zemlji koji je snimio satelit Meteosat-12

D. B.
Evropska meteorološka agencija Eumetsat objavila je spektakularan snimak munja koje se šire Zemljom.

Snimci su nastali zahvaljujući novom instrumentu koji se nalazi 36.000 kilometara iznad ekvatorijalne Afrike, a riječ je o satelitu Meteosat-12. Jednom kada bude potpuno u funkciji, satelit će postati ključni alat pomoću kojeg će meteorolozi pratiti pojavu nasilnih oluja.

Inače, munje često prethode jakoj kiši, gradu pa čak i snažnim udarima vjetra. Phil Evans, generalni direktor Eumetsata, smatra da su snimci munja fantastični.

"Amerikanci imaju ovakav instrument iznad njihovog dijela svijeta već nekoliko godina, no ovo je prvi za Evropu i Africi. Naš satelit je sofisticiraniji kada je riječ o rezoluciji i performansama, tako da postoji veliko uzbuđenje zbog toga kako se on može koristiti", kazao je Evans.

Eumetsat je međuvladina organizacija zadužena za upravljanje evropskim meteorološkim sredstvima u Evropi, koja trenutno testira lansiranu platformu Meteosat-12. To je sljedeća generacija svemirske letjelice koja prati vremenske prilike, a očekuje se da će predstavljati važan korak ka nowcastingu, odnosno upozoravanju na izazovne atmosferske uslove u vrlo kratkim vremenskim periodima. Riječ je o svega par sati. Praćenje ponašanja munje će biti u fokusu, jer detektor munja satelita Meteosat-12 ima četiri teleskopske kamere fokusirane na Evropu, Afriku, Bliski istok i dijelove Južne Amerike.

Njihovi detektori kontinuirano traže svjetlosne impulse koje proizvode bljeskovi munja od oblaka do zemlje, od oblaka do oblaka i unutar oblaka. Oni to mogu činiti danju i noću, a mogu i "uhvatiti" samo jednu munju.

Da bi bila detektovana, munja treba trajati najmanje 0,6 milisekundi, što je 1.000 puta brže od treptaja oka.

U Evropi meteorolozi već imaju efikasne sistema na tlu za detektovanje munja. ATDNet (Arrival Time Difference Network) detektuje pražnjenje, a koristi se i radar.

Testiranje satelita se nastavlja tokom ove godine, a britanski, francuski i njemački meteorolozi će rutinski koristiti podatke satelita Meteosat-12 od početka 2024. godine.