Tehnologija
1

Dronovi bi jednog dana mogli prenositi uzorke krvi u ruralnim dijelovima Australije

Klix.ba
Australijski konzorcij RPAS razmatra mogućnosti upotrebe bespilotnih letjelica u pružanju hitne medicinske pomoći u udaljenim područjima.

Konzorcij koji se sastoji od osam grupa u koje između ostalih spadaju UAS International i Univerzitet u Sydneyju pokrenuo je projekat "Angel Drone" kako bi se istražila hardverska sposobnost, sigurnost i pravna regulativa u vezi upotrebe bespilotnih letjelica.

Oni planiraju da dronovi isprava prenose uzorke krvi, a predsjednik RPAS-a Ron Bartsch izjavio je američkim medijima kako će letjelice u sebi imati malene inkubatore u kojima će se čuvati uzorak.

Neurohirurg Charles Teo rekao je da bi se projekat mogao implementirati u roku od dvanaest mjeseci te da bi posebnu korist od ove pogodnosti imali ljudi kojima je prijeko potrebna krvi ili transplantacija organa.

Iz konzorcija ističu kako bi se na ovaj način spasili mnogo ljudski životi i napravile velike uštede. Navode primjer da je bolnica u Papui Novoj Gvineji potrošila oko 80.000 dolara da bi u udaljeno područje spustila serum protiv zmijskog otrova.