Tehnologija
2

Dotcom: Ovo je najveći masakr podataka u historiji interneta

Klix.ba
Kim Dotcom
Kim Dotcom
Osnivač servisa za pohranu podataka Megaupload, Kim Dotcom, obrušio se na internet-hosting kompaniju LeaseWeb, nakon što su pobrisali podatke sa 630 servera koje je Megaupload koristio prije nego je ugašen u januaru 2012. godine.

Dotcom je svoj bijes izazvan odlukom LeaseWeba iskazao serijom tvitova, navodeći kako se radi o najvećem masakru podataka u historiji interneta.

On tvrdi da je LeaseWeb obrisao podatke sa Megauploadovih servera još 1. februara, ali da su čekali nekoliko mjeseci prije nego su ga obavijestili o svojim postupcima.

"Milioni privatnih Megauploadovih fajlova, petabajti fotografija, backupa, privatnog i poslovnog vlasništva LeaseWeb je zauvijek uništio", tvitao je Dotcom i uporedio LeaseWebove postupke sa postupcima Carpathije, drugog Megauplaodovog hosting providera.

"Carpathia je smjestila Megauploadove servere u skladište, kako bi zaštitila podatke od uništenja, dok je LeaseWeb učinio upravo suprotno", piše Dotcom.

Dotcom tvrdi da su Megauploadovi advokati neprekidno tražili od LeaseWeba da ne briše podatke dok se on bori protiv izručenja američkim vlastima, nakon hapšenja u januaru 2012. FBI je Dotcoma optužio za stjecanje 175 miliona dolara nezakonitog profita od podjele podataka na Megauploadu.

LeaseWeb tvrdi drugačije. Alex de Joode, stariji regulatorni savjetnik kompanije, odgovorio je na Dotcomove optužbe postom na blogu, u kojem pobija tvrdnje da su ignorisali zahtjeve Megauploadovog pravnog tima.

"Da bude jasno, ovi serveri nisu u vlasništvu Megauploada, već LeaseWeba. Duže od godinu dana LeaseWeb je održavao ove servere o vlastitom trošku. Duže od jedne godine LeaseWeb je održavao 630 servera dostupnim, bez ikakvog zahtjeva da to uradi i bez ikakve naknade. Tokom tih godinu dana nismo primili nikakav zahtjev za pristup ili zadržavanje podataka. Nakon što godinu dana niko nije pokazao interes za serverima i podacima, mi smo razmislili o mogućim opcijama. Informisali smo Megaupload o našoj odluci", napisao je de Joode.

De Joode je potvrdio da je brisanje podataka počelo u februaru ove godine. "Apsolutno žalimo zbog Dotcomovih nedaća nakon gašenja Megauploada, ali se nadamo da će on kao poduzetnik razumjeti našu stranu priče i odluke", napisao je de Joode.

Dotcom navodi kako je njegov pravni tim napisao nekoliko zahtjeva LeaseWebu za čuvanje podataka, ali da nikada nisu upozoreni za brisanje. On sada planira preduzeti pravne akcije protiv LeaseWeba u njihovoj matičnoj zemlji, Holandiji. Kompanija bi se mogla suočiti i sa tužbama Megauploadovih korisnika čiji su podaci obrisani sa servera.

Nije poznato da li će LeaseWebovi postupci imati utjecaja na suđenje Dotcomu, ali su mu dali dovoljno materijala za njegove sumnje o zavjeri.

"FBI je zaplijenio sve moje podatke i nikada mi nije dao kopiju. Sada su nestali i svi moji backupi sa Megauploada. Kako pogodno", napisao je Dotcom.