Brzina do 40 km/h
0

Diwheel pretvara naučnu fantastiku u stvarnost

Sarajevo-x.com
Studenti sa Univerziteta Adelaide su napravili električno vozilo u kojem je vozač smješten između dva velika točka. Ovaj projekat je naučnu fantastiku pretvorio u stvarnost. Studenti su svoje vozilo nazvali Diwheel.

Diwheel, vozilo koje prkosi gravitaciji, kreće se pomoću dva velika točka sa unutrašnjim ramom. Vozač sjedi u sjedištu vezan sigurnosnim pojasem. Za upravljanje se koristi džojstik. Maksimalna brzina kojom se Diwheel može kretati je 40 km/h.

Električni motor se naziva Edward, što je skraćenica Electric Diwheel With Active Rotation Damping. Mehanički dizajni i elektronika su dovršeni 2009. godine, a vozilo je u potpunosti razvijeni 2010. godine.

"Vozilo koristi samo električni pogon. Kočenjem se stvara nova energija koju može ponovo iskoristiti", rekao je student Jack Parsons.

Unutrašnji okvir se može obrnuti, tako da vozač može upravljati vozilom naglavačke. Baterija uz agresivnu vožnju može izdržati sat vremena, a ukoliko se radi o pažljivom vozaču, to se vrijeme može povećati višestruko, piše Daily Mail.

Diwheel može savladati nagib od 12 stepeni, tako da vozač treba izbjegavati brdovite predjele.