Preuzima odgovornost
1

Direktor Googlea poziva na regulisanje korištenja vještačke inteligencije

Dž. L.
Sundar Pichai (Foto: AFP)
Sundar Pichai (Foto: AFP)
Direktor Googlea i Alphabeta Sundar Pichai pozvao je na nove regulacije vještačke inteligencije (AL) u svijetu, ističući opasnosti koje predstavljaju nove tehnologije poput prepoznavanja lica.

Istovremeno Pichai naglašava da svako zakonodavstvo mora uravnotežiti potencijalne štete zbog vještačke inteligencije sa socijalnim mogućnostima svoje zemlje.

"Nije uopće upitno da vještačka inteligencija mora biti regulisana. Jedino pitanje jeste kako tome pristupiti", napisao je Pichai u editorijalu za The Financial Times.

On napominje da bi za neke proizvode, poput autonomnih automobila, trebalo uvesti "odgovarajuća nova pravila". Ali u drugim oblastima, poput zdravstvene zaštite, Pichai kaže da se postojeći okviri mogu proširiti i na proizvode koji podržavaju vještačku inteligenciju, piše Verge.

"Kompanije poput naše ne mogu samo izgraditi obećavajuću novu tehnologiju i prepustiti tržišnim snagama da odluče kako će je koristiti. Podjednako je na nama da osiguramo da bilo koja tehnologija bude iskorištena za dobro i dostupna svima", kazao je Pichai.

Izvršni direktor Alphabeta, koji je na čelu možda najistaknutije AL kompanije na svijetu, također naglašava da će međunarodno usklađivanje biti presudno za funkcioniranje globalnih standarda, ističući potencijalne poteškoće kada je riječ o regulaciji korištenja vještačke inteligencije.

S druge strane, čini se da se planovi Amerike i Evrope kada je riječ o AL regulaciji trenutno razlikuju. Dok se Bijela kuća zalaže za nešto lakšu regulaciju kojom se izbjegava prekomjerno korištenje vještačke inteligencije kako bi se potaknula inovacija, EU razmatra direktniju intervenciju, poput petogodišnje zabrane prepoznavanja lica.

Kao i kod propisa o privatnosti podataka, svako odstupanje između SAD-a i EU stvorit će dodatne troškove i tehničke izazove za međunarodne kompanije poput Googlea.