Planirano 30 projekata
0

Digitalizacija javnih usluga u Beču: Uspostavlja se i inteligentno upravljanje redovima u ambulantama

B. R.
Beč (Foto: Stadt Wien)
Beč (Foto: Stadt Wien)
Vlasti Beča planiraju realizovati 30 projekata kojima će uvesti digitalne inovacije u administraciji, gradskom prijevozu ili zdravstvenim uslugama.

Cilj je postati digitalna metropola u kojoj će se modernim tehnologijama olakšati svakodnevni život ljudi i komunikacija s gradskom upravom, saopćile su bečke vlasti.

Jedan od prioriteta jeste intenzivan razvoj digitalizacije javne uprave i ulaganje u tehnološke inovacije. Među projektima nema, kako su istakli, naučno-fantastičnih scenarija, već je riječ o praktičnim projektima koje građani već redovno koriste ili na kojima grad trenutno radi.

Digitalizacija teče kao zajednička nit kroz različite oblasti, bilo da se radi o administrativnim i informacionim uslugama, transportu ili zdravstvenoj zaštiti.

Tako se građanima nude, kako su naveli, konkretna inovativna rješenja u obliku digitalnih komunikacijskih kanala, pametnih semafora ili inteligentnog upravljanja redovima čekanja u zdravstvenim ambulantama.

Informacioni sistem s ekranima prikazuje numerički redoslijed poziva u ambulantama, a prilagođen je tako da svi vide da li hitni slučajevi moraju biti zakazani unaprijed. Pacijent iz čekaonice može otići na kafu ili u toalet, a da ne mora brinuti da će biti pozvan.

"Naš cilj je da osiguramo analogni kvalitet života po kojem je Beč poznat u digitalnom obliku. Brojne kvalifikovane kolege u gradskoj upravi rade na tome s velikom posvećenošću", izjavio je Klemens Himpele, glavni strateg za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju u Gradu Beču.

Koje digitalne inovacije su se već dokazale u Beču? Primjera radi, mobilna aplikacija "Sag's Wien (Reci Beču)" kojom se omogućava građanima da budu u bliskom kontaktu s gradskom upravom i lako im prijavljuju razne probleme. Neočekivani kvarovi, tačke opasnosti ili kontaminacija mogu postati stvar prošlosti sa samo nekoliko dodira na pametnom telefonu.

Gradske digitalne usluge su se suprotstavile izazovnim vremenima pandemije koronavirusa. Beč je bio u mogućnosti da se osloni na važne digitalne stubove, bilo da se radi o registraciji na mjestima vakcinacije ili uspješnom programu testiranja. Grad će i dalje primjenjivati pristup digitalizaciji koji sam po sebi nije cilj, već je prvenstveno usmjeren na ljude i usluge koje grad može pružiti, saopćile su bečke vlasti.