Tehnologija
57

Budućnost u rukama: Predstavljen prototip iPhonea 7 Plus

Klix.ba
Samo nekoliko sedmica prije konačnog predstavljanja iPhonea 7 i iPhonea 7 Plus najveći entuzijasti došli su do prvog prototipa Appleovog uređaja.

Ekipa YouTube kanala Unbox Therapy imala je priliku iskusiti fizičke karakteristike prototipa, a prvo što razlikuje sedmi iPhone od njegovog predstavnika je neobična plava boja. Dakako, novi Appleov uređaj će dolaziti i u drugim izdanjima, ali je ovo prvi put da američka kompanija na nekom svom proizvodu koristi boju neba.

Dalje, očigledna razlika je i u kameri, odnosno dvostrukom objektivu koji će biti efikasniji, ali i fizički izbočeniji nego prethodnik, što uzrokuje veću neravninu prilikom vodoravnog polaganja telefona.

Sljedeća promjena jeste antena, odnosno njena pozicija na uređaju. Apple se odmakao od tradicionalnih linija na leđima i pomjerio ih na vrh, odnosno dno iPhonea.

Jedna od misterija jesu tri kontaktne tačke pri dnu uređaja koje imaju potencijal korištenja prilikom bežičnog punjenja i povezivanja sa fizičkom tastaturom ili kamerom. Puno više informacija bit će dostupno u septembru.

Naravno, najkontroverznija razlika koja je očigledna na prototipu jeste nedostatak utora za slušalice koje će se ubuduće povezivati bežično ili putem adaptera. Umjesto 3,5-milimetarskog utora iPhone će dobiti, čini se, još jedan zvučnik koji bi mogao znatno poboljšati zvučne performanse Appleovog smartphonea.